Ga naar de inhoud
Home » Biografie Esther Hoskens

Biografie Esther Hoskens

Waar staat Dood Gewoon Kunst voor?

Misschien vindt u de naamkeuze “Dood Gewoon Kunst” vreemd. Toch heeft de naam u geprikkeld om de website te openen. Van harte heet ik u welkom en dank ik u, dat u de moeite neemt om mijn website verder te bekijken.

“Dood”
De dood is het einde van een leven, de eindfase van ons bestaan. Iets waar we allen mee te maken krijgen of hebben gekregen. Het verlies is hard, zwaar en ingrijpend. De vele mooie en liefdevolle herinneringen worden koesteringen. Liefde, vreugde en verdriet zijn voor eeuwig in ons hart gesloten.

“Gewoon”
Omdat het ook zo is; we hebben niet het eeuwige leven. Maar ook omdat het voor mij ‘gewoon’ is om voor u die unieke urn, (graf)gedenkkunst, koestersteentje, as-sieraad of welke symbolische gedenkkunst uw voorkeur heeft, handgevormd te maken naar uw wensen. Gewoon’ persoonlijk!
Tegelijkertijd vind ik het gewoon dat de urn en/of gedenkkunst, sieraad of koestersteentje/-roodborstje bij u (en de nagedachtenis aan de overledene) moet passen.

“Kunst”
Autodidact ben ik begonnen met klei (keramiek). Ik heb het geluk gehad dat twee regionale kunstenaars hun kennis en expertise, gedurende 6 jaren, aan mij wilde overdragen nadat zij op hoge leeftijd stopten met hun keramiekatelier.
Aansluitend heb ik de opleiding “keramiek” aan Kunstacademie in Arendonk succesvol afgerond.
Klei c.q. keramiek blijft een altijd durend leerproces. Nieuwe technieken, nieuwe glazuren, nieuwe materialen. Daarom blijf ik altijd werken aan mezelf en mijn technieken door het volgen masterclasses, workshops, trainingen, coaching, etc.

Kunst staat ook voor de symboliek die ik geef aan uw wens, uw tastbare herinnering. Het is voor mij de ‘kunst’ en uitdaging om de juiste ‘vertaling’ te creëren dat gezien mag worden en (nagenoeg) onherkenbaar als urn of andere vorm van gedenkkunst.

Persoonlijk

Mijn naam is Esther Hoskens en ik ben al ruim 25 jaar beeldend kunstenaar c.q. keramist. Ik woon en werk in Noord-Brabant, maar klanten vinden mij uit heel Nederland en België. Dood Gewoon Kunst is onderdeel van mijn kunst- en keramiekatelier. Want naast de keramiek maak ik ook schilderijen. De tekenkunst is een pre voor het ontwerpen van urnen, gedenkkunst en as-sierraden.

Ondanks dat ik grotendeels autodidact ben, heb ik veel studies, cursussen en workshops gevolgd en doe dat nog steeds. In 2000 heb ik ruim 6 jaar privéles gekregen van 2 Belgische kunstenaars. Waaronder ook de extreme vuurtechnieken voor keramiek: Raku stoken. In 2010 ben ik na 7 jaar afgestuurd aan de Academie Schone Kunsten, specialisatie keramiek.

Kunst; schilderen, tekenen en in het bijzonder keramiek (klei), is voor mij een groot en belangrijke uitlaatklep. Emoties kan ik overbrengen in diverse afbeeldingen, kleuren en vormen. Met name klei geeft mij daarin alle ruimte.

Het ontstaan van Dood Gewoon Kunst©

Dood Gewoon Kunst is ontstaan in het jaar 2001 na het overlijden van mijn vader. Mijn moeder was, als het ware, mijn eerste opdrachtgever. Op dat moment realiseerde ik me hoe belangrijk het is om een persoonlijke urn of gedenkkunst te hebben. Het ontwerpen en het maken van de urn heeft zowel mijn moeder als mij geholpen bij het rouwproces.

De afbeelding, het reliëf, heeft mijn moeder gekozen. Vader was fanatiek biljarter, hij hield van zonnebloemen, de biljartbal heeft nummer 4, dat weer symbool staat voor de dag (de 4e dag van de maand) waarop hij is gestorven en tegelijkertijd voor onze gezinsgrootte. Op de deksel zit symboliek een denker, in geborgen houding.

Doordat wij het zo bijzonder vonden om samen aan zijn urn te werken, heeft mij dat gemotiveerd om dat voor anderen ook te kunnen en mogen doen. En dat wordt onderstreept door de reacties van mijn klanten over mijn werkwijze.

Beeldende kunst

"Kunst is een manier om mensen te verbinden, door middel van gedeelde gevoelens, onmisbaar voor het welzijn van individuen en de mensheid."
(Lev Tolstoj)

Kunst kan bekeken worden vanuit de maker of de waarnemer.
Vanuit de maker gezien gaat kunst om het uitdrukken van ideeën of gevoelens middels een scheppende activiteit.
Gezien vanuit de waarnemer is kunst een schepping die een gevoel of verbeelding oproept.

Vaak doet kunst een beroep op het menselijk gevoel voor esthetiek, maar kan daar soms ook op schokkende wijze afstand van doen. De waarnemer kan via kunst even ontsnappen uit zijn dagelijkse realiteit, en worden meegenomen naar een door die kunstenaar gecreëerde wereld, of anders om de dagelijkse realiteit vanuit een ander perspectief te ervaren.

Je kan de inhoud van deze pagina niet kopiëren